Biography

‘What a DJ does is this: he knows music. The DJ knows music better than you, better than your friends, better than everyone on the dance floor or in the record shop’ (…) ‘A truly great DJ, just for a moment, can make a whole room fall in love’. (uit Last Night A DJ Saved My Life, Bill Brewster & Frank Broughton)

Lees één bio van een dj en je leest ze allemaal. Wanneer ze hun eerste stapjes achter een mengtafel zetten, welk genre ze verkiezen, met wie ze podia deelden en met wat voor inzet ze van welke clubs ze het dak af speelden. Bill Brewster en Frank Broughton hebben drie zinnetjes nodig om te zeggen wat een dj doet. Thang, na 15 jaar dj-labeur een vast begrip in de platenruiterij, doet er vier dillema’s bovenop: four dilemma’s for the floor.
 
1. VINYL versus DIGITAL

In 1998-1999, het tijdperk waarin Thang z’n eerste stapjes achter een mengtafel zet, is vinyl de enige drager waar elke, zichzelf respecterende dj mee wil gezien worden. Letterlijk, want eind jaren ’90 is een keerpunt in de clubcultuur. De dj stijg – letterlijk! - in aanzien, alle kopjes draaien zijn of haar richting uit. In Gent blazen grote events als Kozzmozz en Free The Funk een nieuwe wind door het nachtleven. Mo & Benoelie worden The Glimmers, Stephen en David Dewaele van Soulwax worden de Flying Dewaele Brothers, de Fucking Dewaele Brothers, 2manydjs… maar ook TLP, Olivier Tjon en Starski & Tonic behoren tot de talrijke voorbeelden die de gezonde voedingsbodem van het nachtelijke Gent biedt, de concurrentie is een  aanmoediging om vaardigheden aan te scherpen. Cd-r’s en uiteindelijk USB-sticks bieden een bredere waaier aan trucks en technische mogelijkheden. Vinyl is intiemer en warmer, digitaal is muzikaler. Elk middel zijn doel, en vice versa.      

2. SOLO versus DUO

Omstreeks de millenniumwisseling zorgt een misverstand voor de geboorte van een nieuwbakken dj-duo: Fredo en Thang worden per abuis, op hetzelfde moment ontboden in Club 69, op dat moment de frist ruikende dansstal te Gent. Van een nood maakt men een deugd, de jongens slaan de handen in elkaar, en wanneer wat later met Culture Club de grote broer van Club 69 opstaat, heet één van de resident dj-duo’s Fredo & Thang. Drie jaar lang bemannen ze elke weekend de console, net zoals ze doen in het Antwerpse Petrol, Pop Life en Make-Up Club. Fredo & Thang krijgt een verlengstek met Villa, een productieproject dat na enkel bezettingswissels mee op de schouders rust van muzikant en studiodier François De Meyer. Maar ook bij Villa vormt Thang de motor achter de draaitafels. De vrijheid die solo biedt versus het avontuur van duo: moeilijke keuze, maar tijdens nachtelijke marathonsessies blijf je soms beter overeind aan je eigen tempo.

3. TEASING versus CROWD PLEASING

Balans, alles is balans. ‘Om een goede dj te worden moet je De Honger ontwikkelen’, schrijven Bill Brewster en Frank Broughton. De honger om elke nieuwe wind van tevoren te ruiken, de honger die doet watertanden bij een stoffige kelder vergeten vinyl, honger om te graven naar vergeten klassiekers. Teasen en crowd pleasen zijn geen kwestie van of, maar van wanneer. Obscure disco dubs naast hi energy r&b naast 33-toeren techno naast Blondie naast UK bass naast het-nog-net-niet-doorgebroken-househitje-van-het-moment? Moet kunnen.

4. BIG ROOM versus SMALL ROOM

Bijna elke dj die zijn of haar sporen heeft verdiend zal kiezen voor het rechtstreekse contact en de haast tastbare energie van een compacte atmosfeer. Thang, met vaste draaistekken in kleine clubs als het Antwerpse Magic en Club 69, is niet anders. Het grote werk schrikt hem echter hoegenaamd niet af: de festivalweides van Pukkelpop, Laundry Day, Bestival en Valtifest lieten zich gedwee onderwerpen, in buitenlandse clubs als Razzmattazz ontvangen ze Thang regelmatig met plezier. En dat is wederzijds. Elk weekend opnieuw. En wie niet kan wachten op des vrijdags of des zaterdags, of op zondag nood heeft aan massage tussen de oren, is er 22tracks.com, de veelgeprezen muziekblog waar u beslist de selectie ‘relax’ eens moet uitpluizen.

Listen

Thang on Twitter

Thang on Facebook